poniedziałek, 28 listopada 2011

Ciasto migdałowo-marchewkowe

Bardzo smaczne ciasto z małą ilością mąki, która w przepisie zastąpiona została w większości mielonymi migdałami. Ciasto jest delikatne w smaku, ma przyjemny - rudy (marchewkowy) kolor i jest łatwe do przygotowania :). Polecam!

Oto przepis:
5 jajek (osobno żółtka i białka)
250 g cukru
250 g startej marchewki
250 g zmielonych migdałów
80 g mąki
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

+ do ozdoby: 2 łyżki soku z cytryny i cukier puder na lukier, kilkanaście obranych ze skórki migdałów



Żółtka ucieramy do białości z cukrem, dodajemy do nich marchewkę, migdały oraz sok z cytryny i mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do żółtek i znów wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do reszty składników, po wymieszaniu wlewamy masę do wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą tortownicy o średnicy 24 cm - pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzimy i wyjmujemy z foremki. Ozdabiamy lukrem przygotowanym z połączenia soku z cytryny z cukrem pudrem (proporcje na wyczucie - konsystencja powinna przypominać bitą śmietanę) i dekorujemy migdałami. Gotowe!

2 komentarze:

  1. Czy można ukraść kawałek?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bosko wyglada :)
    A. Chcialam napisac, ze BARDZO mi sie podoba pomysl na takiego wlasnie bloga :)))) Zycze wam przyjemnego gotowania, wspolnego delektowania sie jedzeniem i milosci nie tylko na patelni ;P

    OdpowiedzUsuń

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...