środa, 16 listopada 2011

Czerwona zupa rybna

Gęsta, aromatyczna zupa rybna z pomidorami i papryką. Lekko pikantna, pięknie czerwona. Bazowałam na tym przepisie, poddałam go jednak lekkim modyfikacjom.


Oto przepis:
0,5 kg filetów z dorsza (do kupienia np. w Biedronce)
0,5 krewetek koktajlowych (j.w.)
cebula - drobno pokrojona
puszka pomidorów bez skórek
papryka czerwona - drobno pokrojona
3 ząbki czosnku - posiekane
łyżka masła, 2 łyżki oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka bazylii suszonej
łyżeczka chili
350 ml bulionu
3 łyżki śmietany
pół łyżki cukru pudru
sól, pieprz do smaku

Ryby i krewetki rozmrażamy. Ryby kroimy w kostkę (ok 2 cm), krewetki na 2-3 części. Na rozgrzanym maśle podsmażamy przez minutę krewetki, odstawiamy. Na oliwie podsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek, chili, paprykę w proszku, chwilkę smażymy - przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory (rozdrabniamy jeżeli są w całości) i paprykę i gotujemy do miękkości. Dodajemy dorsza i krewetki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do 10 minut delikatnie mieszając. W międzyczasie w kubku mieszamy śmietankę z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do reszty. Dodajemy cukier puder i doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z chlebkiem. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Brzmi i wyglada pysznie. Lubie takie zupy :))

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jestem przekonana do zupy rybnej, ale jakbym miała przed sobą Twoją na pewno by się skusiła :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto się przekonać... zupa jest bardzo "treściwa", może być daniem jednogarnkowym (można dodać jeszcze np. marchewkę).

    OdpowiedzUsuń
  4. po prostu musi być pyszna! musi ! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie moje klimaty. Nie dosc, ze pikantna i pomidorowa, to jeszcze z rybka, za ktora przepadam.

    OdpowiedzUsuń

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...