wtorek, 8 listopada 2011

Wołowina po burgundzku

Klasyczna wołowina po burgundzku 'boeuf borginon' z przepisu kultowej Julii Child - po małych modyfikacjach z propozycji w Wysokich Obcasach. Danie doskonałe na wykwintną kolację.

Oto przepis:
20 dkg boczku wędzonego
1,5 kg wołowiny na pieczeń
1 marchew
1 cebula
łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
3 łyżki mąki
łyżka przecieru pomidorowego
3 szklanki czerwonego wina
2-3 szklanki bulionu wołowego
2 duże ząbki czosnku
2 pokruszone listki laurowe


Na mocno rozgrzanej patelni podsmażamy boczek pokrojony w paseczki - przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczyku, który został na patelni po boczku, smażymy pokrojoną w gruba kostkę wołowinę - na mocno rozgrzanej patelni, partiami - by nie puściła soku i była lekko brązowa na brzegach. Mięsko przerzucamy do boczku. Na patelni smażymy pokrojone w plasterki marchewkę i cebulę - możemy dodać trochę oliwy/ masła, by się nie przypaliły - dodajemy do naczynia żaroodpornego. Solimy, pieprzymy, posypujemy mąką, zalewamy bulionem i winem - mięso ma być zakryte (lepiej dać więcej wina, niż bulionu) oraz dodajemy czosnek, przecier i listki laurowe. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na od 2,5 do 4 godzin (zależy od wołowiny), od czasu do czasu mieszamy... .
Mięso powinno rozpływać się w ustach. Nam najbardziej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą w sosie winegret.
Bon Appétit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...