środa, 2 listopada 2011

Kruche rogaliki drożdżowe

Aromat rogalików unosi się w całym domu... Hmmm... Piękny i bardzo "przytulny" zapach. Rogaliczki są lekko kruche, lekko puszyste, zdecydowanie maślane. Pyszne! Za przepis dziękujemy Cioci Irenie :).


Oto on (na 2,5 blachy):
0,5 kg mąki (posolonej szczyptą soli)
250 g masła
2 jajka (osobno żółtka i białka)
0,4 szklanki śmietany
5 dkg drożdży rozkruszonych z łyżeczką cukru
kilka kropel aromatu (np. waniliowego)
opakowanie cukru waniliowego
cukier do posypania
+ ulubiona marmoladka (u mnie truskawkowa, śliwkowa, jarzębinowa i czekolada w płatkach)
Masło siekamy i mieszamy z posolona mąką, dodajemy żółtka, śmietanę, rozpuszczone w cukrze drożdże i aromat waniliowy. Wyrabiamy na gładkie ciasto, a następnie dzielimy na małe części i każdą z nich wałkujemy na koło o średnicy ok. 20-25cm. Koła kroimy jak pizzę - na 8 trójkątnych kawałków. Na szerszy brzeg nakładamy nieco marmolady i zwijamy nadając rogalikowy kształt. Smarujemy białkiem  i posypujemy grubo cukrem. Zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia (raczej podpuchnięcia - urosną w piekarniku). Pieczemy na rumiany kolor (u mnie 20 min) w temperaturze 180 stopni. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...