wtorek, 29 listopada 2011

Cannelloni pod pomidorami i beszamelem

Klasyczne, znane i lubiane danie. W oryginale ze smażonym mięsem mielonym - u nas jako kolejna metoda zagospodarowania mięska "porosołowego" :) . Warto zrobić od razu na dwa dni.

Oto przepis:
opakowanie makaronu cannelloni
mięso z rosołu (zmielone)
1-2 puszki krojonych pomidorów w puszce
1 cebula pokrojona
kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez maszynkę
ser tarty (lub dla leniwych - w plasterkach)
+ sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
sos beszamelowy
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
400 ml mleka
+ 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, podlewamy rosołem by nie było zbyt suche. Cebulkę podsmażamy na patelni na oliwie i dodajemy do mięsa - mieszamy. Na tej samej patelni podsmażamy czosnek i dodajemy do pomidorów, które doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem.

Czas na beszamel - wracamy do patelni - tym razem na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Mąkę podsmażamy do momentu pojawienia się pęcherzyków, ale nie rumienimy (malutki ogień). Zalewamy mlekiem, doprawiamy gałką, solą i pieprzem, mieszając gotujemy i czekamy aż zgęstnieje. Odstawiamy z ognia.

Dno naczynia żaroodpornego polewamy oliwka i 4 łyżkami beszamelu. Makaron nadziewamy mięsem i układamy pierwszy rząd - polewamy kilkoma łyżkami beszamelu i kilkoma łyżkami sosu pomidorowego (lub każdą warstwę na zmianę). Układamy tak kolejne warstwy, a na wierzch układamy ser (jeżeli został nam sos - wlewamy na boki). Jeżeli któreś z kawałków makaronu nie zostały przykryte sosem to podczas pieczenia mogą podeschnąć, dlatego warto podlewać je od czasu do czasu sosem. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wyjmujemy ostrożnie by nie uszkodzić rurek. Podajemy z pietruszką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...