Przepis od Cioci - sprawdzony i doskonały na dwudniowy, np. weekendowy obiad. Danie jest oryginalne w smaku za sprawą połączenia sosu sojowego i miodu oraz dużej ilości czosnku :). Warto indyka marynować kilka godzin, a nawet całą noc przed włożeniem do piekarnika.
Oto przepis:
1,5-2 kg filetu z indyka
18 łyżek sosu sojowego
6 łyżek miodu
3 łyżki maki pszennej
2 cebule pokrojone
6 ząbków czosnku
3 łyżki octu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól pieprz do smaku
Przygotować marynatę z powyższych składników i włożyć do niej pokrojonego indyka (można w kostkę, plastry - jak kto lubi). Pieczemy w piekarniku pod przykryciem 1,5 - 2 godziny w temperaturze 200 stopni.
Super smakuje z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz