sobota, 22 października 2011

Ryba pieczona z warzywami

Łatwe, samorobiące się danie, którego przygotowanie ogranicza się się do wrzucenia wszystkich składników do naczynia żaroodpornego i wstawieniu go do piekarnika :). A przy okazji jest bardzo smaczne i zdrowe - w końcu to rybka i warzywa.
Oto przepis:
4 filety ulubionej rybki (u nas sola)
2 marchewki
1 pietruszka
1 pora
dwa ząbki czosnku
bulion (250 ml)
śmietana (małe opakowanie - w wersji na zdjęciu jest bez śmietany)
sól,  pieprz
natka pietruszki/ bazylia do posypania

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oliwki z oliwek, wkładamy posolone i popieprzone rybki, a na wierzch wrzucamy drobno pokrojone warzywa. Zalewamy wszystko bulionem wymieszanym ze śmietanką i wkładamy do piekarnika - 180 stopni, godzina pieczenia (aż marchewka i pietruszka będą miękkie). Jeżeli uznacie, że sos jest zbyt rzadki, można go zagęścić mąką (rozpuszczamy 2-3 łyżki mąki w odrobinie zimnej wody i wlewamy do sosu). Na talerzu posypujemy pietruszką. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami (szczególnie pieczonymi z ziołami). Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...