wtorek, 18 października 2011

Najprawdziwsze sushi domowe

Danie dla miłośników sushi .... oraz dla tych, którzy lubią bawic się jedzeniem, a przy okazji zaoszczędzić na restauracji!!!
Potrzebne nam będą: ryż do sushi, algi nori, mata do zwijania sushi (można ją zastąpić np. stosunkowo sztywną serwetką), składniki na sos do ryżu, składniki na sushi, wasabi (chrzan japoński) oraz marynowany imbir i sos sojowy.
Oto przepis:
0,5 kg ryżu do sushi
Odpowiednie przygotowanie ryżu to podstawa sushi i jednocześnie  najbardziej pracochłonny etap. Ryż zalewamy zimną wodą i płuczemy, zmieniamy wodę i znów płuczemy - czynność powtarzamy aż do momentu aż będzie ona przezroczysta. Następnie ryz zalewamy znów woda i zostawiamy go na około 30 minut i jeszcze raz płuczemy i odsączamy. Ostatecznie nalewamy odpowiednio odmierzoną ilość wody w proporcji 1:1,2 (ryż : woda). Ryż gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, dużo mieszając (woda powinna w międzyczasie wyparować). Odstawiamy ryż z ognia i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut. Przygotowujemy sos:
Sos do ryżu - proporcje na 0,5 kg ryżu
7 łyżek octu ryżowego
3 łyżki cukru
szczypta soli
Mieszamy składniki sosu i podgrzewamy delikatnie, aż cukier się rozpuści. Sos dodajemy do ryżu, mieszamy delikatnie i przekładamy na drewnianą deskę, odstawiamy do wystygnięcia.


Składniki
Do zrobionego przeze mnie sushi wykorzystałam pokrojone w paski:
awokado
marchewkę
paluszki surimi (wersja ekonomiczna)
wspaniale pasuje też łosoś lub tuńczyk (wersja wypasiona)

Szykujemy sobie miseczkę z woda i odrobina octu do maczania rąk i noża (ryz bardzo się będzie kleił). Na macie do zwijania kładziemy alge nori chropowatą warstwą do góry i nakładamy na nią cienką warstwę ryżu (na max 2/3 długości). Około 10 cm od brzegu maty (licząc od naszej strony) kładziemy składniki w poprzek algi. Ważne by w każdym miejscu przyszłego rulonu występowała zbliżona ilość składników.
Zwijamy: zagniatamy matę wraz z algą do wewnątrz (do środka) i dociskamy jej krawędź do ryżu - zwijamy aż do końca i zaklejamy.  Bardzo ostrym nożem zamoczonym w wodzie z octem kroimy rulon na około 1 cm kawałki (na raz do buzi).
Podajemy: Pokrojone sushi układamy na talerzu, trafia tam tez niewielka ilość (mała łyżeczka) wasabi oraz nieco imbiru marynowanego, na stole stawiamy również buteleczkę z sosem sojowym. Obok talerza do jedzenia stawiamy również miseczkę, do której nalewać będziemy sos sojowy i mieszać go z odrobina wasabi. W takiej mieszance zamaczamy sushi przed zjedzeniem. W międzyczasie przegryzamy również imbir.

Mniam mniam!

1 komentarz:

  1. Od dawna chcę zrobić domowe sushi a ten przepis przepadł mi do gustu,wprawdzie wszystko już mam tylko skoczę do Lida po paluszki surimi i zrobię popisowe danie dla gości:)

    OdpowiedzUsuń

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...