piątek, 30 września 2011

Deser lodowy z polewą truskawkową

Alternatywa deserowa dla ciast i ciasteczek. Smakuje kremowo i aksamitnie. Przepis zaczerpnięty stąd.

Oto przepis:
biszkopty (podłużne, ok. 20 szt)
100 ml mikstury do polania biszkoptów (np. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i woda, + likier amaretto/rum…kto co ma)
3 jajka
1/2 szklanki cukru
25 dag sera mascarpone
kilka kropli aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
10 dag startej czekolady
+ truskawki – na polewę

Małą prostopadłą foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka z cukrem ucieramy do białości , dodajemy mascrpone, aromat waniliowy i skórkę z cytryny. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do żółtek – delikatnie mieszamy. W foremce układamy biszkopty i polewamy je delikatnie miksturą kawowo-alkoholową. Na biszkopty wylewamy połowę masy jajecznej i posypujemy czekoladą. Na to kładziemy znów biszkopty, skrapiamy miksturą, na to znów masa i na wierzch czekolada. Gotowe. Teraz tylko trzeba cierpliwie czekać, aż deser stężeje w zamrażarce (najlepiej wstawić na noc). Przed podaniem wstawić do lodówki, aby odtajało. 
Można podawać z gorącą polewą truskawkową przysadzoną z cukrem i odrobiną mąki kukurydzianej (zagęszcza) i sokiem z cytryny. 
Pyszne :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...