poniedziałek, 31 października 2011

Makaron z mascarpone i krewetkami

Połączenie smaku kremowego mascarpone, smażonych na maśle i czosnku krewetek, białego wina i soku z cytryny jest doskonałe... Polecam!
Oto przepis (na 4 osoby):
0,5 kg krewetek królewskich
2 cebule
5 ząbków czosnku
250 g mascarpone + ewentualnie opakowanie śmietanki 30% (by było więcej sosu)
sok z cytryny (0,5-1 cytryny)
200 ml białego wytrawnego wina
łyżka słodkiej papryki w proszku
szczypiorek do posypania
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
sól i pieprz
  
Kroimy cebulę i czosnek, podsmażamy na sporej ilości masła (2 łyżki) i odrobinie oliwy, dodajemy umyte i dobrze odsączone krewetki i smażymy kilka minut na średnim ogniu. Podlewamy szklanką wina i odparowujemy. Dodajemy mascarpone i śmietankę, mieszamy by nie było grudek. Dodajemy sok z cytryny, paprykę oraz doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy jeszcze około 5 minut i podajemy z makaronem, posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Fantastyczny przepis. Całkowicie podchodzi pod mój gust. Dodaję do moich ulubionych przepisów. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w dalszym prowadzeniu bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne i bardzo proste do zrobienia:)i ten cytrynowy posmak -bardzo świeże danie dla każdego:!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie łączyłam jeszcze mascarpone z krewetkami, to musi być ciekawe w smaku

    OdpowiedzUsuń

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...