sobota, 29 października 2011

Domowa oliwa z ziołami

Oliwa z ziołami, czosnkiem i chili doskonale pasuje do świeżego pieczywa, do podania jako przyprawa do pizzy (zamiast sosu pomidorowego), czy też po prostu do sałatki. Robimy ją w małej karafce z korkiem lub w słoiczku.
Oto przepis:
3 małe gałązki tymianku/ łyżeczka suszonego tymianku
1-2 łyżeczki chili
gałązka oregano/ łyżeczka suszonego oregano
3 listki świeżej bazylii/ łyżeczka suszonej bazylii
3 ząbki czosnku (w całości)
ok 100-150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Do naczynia wkładamy wszystkie zioła i przyprawy i zalewamy je oliwą. Nabiera odpowiedniego aromatu po 2-3 dniach.
Uwaga! Oliwa z ziołami, ze względu na zawartość świeżych dodatków i brak konserwantów, ma też ograniczony termin przydatności do zużycia - po 4 dniach warto odcedzić oliwkę i wyjąć przyprawy - wówczas możemy z niej korzystać o wiele dłużej.

1 komentarz:

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...