środa, 7 grudnia 2011

Kokosowa panna cotta z galaretką z granatów

Uroczy, dwukolorowy deser. Alternatywa dla wszechotacząjacych nas  muffinek :). Polecam na eleganckie zwieńczenie kolacji. Przepis pochodzi stąd. Wprowadziłam lekkie modyfikacje. Deser warto zacząć przygotowywać rano (lub około 5 godzin przed podaniem).

Oto przepis:
Sok z granatów
3-4 granaty
Obieramy owoce granata i zgniatamy je narzędziem moździerzopodobnym w kubeczku (ja wrzuciłam do sokowirówki). Odcedzamy.

Galaretka granatowa
3/4 łyżeczki żelatyny
łyżka ciepłej wody
80 ml soku z granatów (w oryginale 60 ml)
2 łyżki owoców z granatu
1,5 łyżki cukru (w oryginale 2 łyżki)
Żelatynę mieszamy z wodą i odstawiamy. W rondelku podgrzewamy sok i owoce z granata wraz z cukrem - mieszamy by cukier się rozpuścił. Dodajemy żelatynę i znów mieszamy do rozpuszczenia, ale nie zagotowujemy. Szykujemy 4 szklanki/filiżanki (po 125 ml) i delikatnie palcem smarujemy dolną część ich wnętrza olejem np. słonecznikowym (neutralnym w smaku). Do każdej ze szklanek wlewamy sprawiedliwie galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia na 1,5 h (ja trzymałam w lodówce).

Kokosowa panna cotta
1 niepełna łyżka żelatyny (w oryginale pełna łyżka)
2 łyżki ciepłej wody
400 ml mleczka kokosowego + 100 ml śmietanki 30% (w oryginale 500 ml śmietanki 30% + 80 g wiórek kokosowych)
80 g cukru pudru
Żelatynę mieszamy z wodą i odstawiamy. W rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe i śmietankę z cukrem pudrem. Dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie do rozpuszczenia żelatyny (nie zagotowujemy). Studzimy i wlewamy na galaretkę do szklaneczek. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem delikatnie obkroić przy brzegach szklanki, postawić je 'do góry nogami' na talerzykach i popukać od góry (wtedy wyjdą bez problemu). Udekorować owocami granatu. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Panna cotta sama w sobie zawsze wydawala mi sie nieco mdla, nie ma to jak odrobina owocow na jej ozywienie - galaretka to swietny pomysl!

    OdpowiedzUsuń

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...