wtorek, 13 grudnia 2011

Zupa ziemniaczana ze śmietaną, boczkiem i szczypiorkiem


Bardzo prosta, szybka i tania, a jednocześnie wykwintna kremowa zupa. Delikatny smak doskonale podkreśla świeży szczypiorek i mocno przyrumieniony boczek. Przepis pochodzi z zaufanej książki mojej mamy: "Wykwintne zupy - delikatne, klarowne, kremowe", autor Heinz Imhof.
Polecam!

Oto przepis (na 4 osoby):
300 g obranych i opłukanych ziemniaków
100 g cebuli
100 g oczyszczonego pora i selera (dałam 100 g pora i 100 g selera)
2 łyżki masła
1,2 litra wywaru mięsnego
200 g wędzonego boczku
sól
gałka muszkatołowa
200 g śmietany
pęczek posiekanego szczypiorku
ew. sok z cytryny (nie ma tego w oryginale)

Kroimy ziemniaki, cebulę, por i seler i smażymy je około 5 minut na maśle. Warzywa zalewamy wywarem i gotujemy na małym ogniu przez 45 minut. Boczek kroimy w drobna kostkę lub paseczki i smażymy na chrupko, odcedzamy z tłuszczu. Zupę dokładnie miksujemy, doprawiamy solą, gałką muszkatołową, dodajemy śmietanę (ewentualnie sok z cytryny). Już w talerzach posypujemy szczypiorkiem i boczkiem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo podobają mi się potrawy, które gotujecie, wrzucam Was do siebie, do śledzonych. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...