czwartek, 29 grudnia 2011

Ragout cielęce


Miękkie, rozpływające się mięsko podane w aromatycznym grzybowym sosie. Uczta na całego. Z książki "Wołowina i cielęcina" Danuty i Marka Łebkowskich. Polecam!

Oto przepis:
1,5 kg cielęciny (bez kości)
2 marchewki, 2 cebule, ½ małego selera, 1 por
litr bulionu (najlepiej cielęcego)
4 goździki, szczypta bazylii, oregano i tymianku
30 g suszonych prawdziwków (lub 200 g świeżych), 200 g szalotek (lub małych cebulek)
100 ml śmietany, 2 żółtka, 3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek masła
2 łyżki mąki
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Mięsko myjemy, suszymy i kroimy w gruba kostkę. Marchewki, selera i porę obieramy i kroimy na duże kawałki. Cebulę obieramy i wbijamy w nią goździki. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i smażymy na nim mięso przez kilka minut, dodajemy bulion, warzywa, cebule, zioła, sól i pieprz i gotujemy około godziny.
Grzyby i cebulki kroimy na mniejsze kawałki (ale nie na drobne) i smażymy na 3 łyżkach masła. Przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy około 30 minut na małym ogniu.

Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka i przecedzamy bulion* (będzie nam oczywiście potrzebny!). Miękso przekładamy do garnka z grzybami i cebulka – oprószamy je mąką, zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka wymieszane ze śmietaną i sok cytrynowy oraz sól, pieprz i gałkę. Znów mieszamy i podajemy, np. z gnocchi i sałatą. Smacznego!

*Warzywa, które zostały nam po bulionie można dodać przy innej okazji np. na blachę podczas pieczenia ziemniaków...


2 komentarze:

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...