czwartek, 8 grudnia 2011

Polędwiczki wieprzowe w sosie paprykowo-cytrynowym


Danie o ciekawym śmietanowo-kwaskowatym posmaku. Szybko się przygotowuje, ładnie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Nadaje się na eleganckie kolacje. Polecam.

Oto przepis (4 os.):
dwie polędwiczki wieprzowe średniej wielkości
250 g boczku wędzonego
1 cebula
sok z 0,5-1 cytryny (w zależności od upodobań)
2 łyżki słodkiej papryki
szczypta chili
200 ml śmietanki 36%
sól, pieprz

Polędwiczki kroimy w plasterki o grubości do 1 cm, solimy i pieprzymy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy też poszatkowaną cebulkę. Gdy cebula będzie miękka podkręcamy gaz i na ostrym ogniu smażymy chwilkę polędwiczki. Śmietankę mieszamy z papryką, chili i sokiem z cytryny i zalewamy nią mięsko. Dusimy krotko (max 5 minut) - by mięsko było miękkie! Podajemy z ryżem. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Bardzo fajny sosik, chętnie wypróbuję:)

    Zapraszam również do siebie:

    www.aromatyczneinspiracje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...