1. Składniki na niezawodny, pyszny i szybki maślany spód oraz boki:
250 g maślanych ciasteczek zbożowych (np. digestive, milka – ew. mogą być w czekoladzie)
125 g rozpuszczonego masła
2. Składniki na główną część sernika:
750 g sera na sernik (może też być „Mój ulubiony”)
3-4 jajka (w zależności od rozmiaru)
220 g cukru pudru
180 g śmietany
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
60 ml soku z cytryny
Ad.1
Małą tortownicę (22 cm) owijamy folią aluminiową – standardowo wykładamy nią dno oraz dodatkowo – zawijamy folie również na brzegi tortownicy od zewnątrz. Herbatniki kruszymy w misce, roztapiamy w garnuszku masło, mieszamy jedno z drugim i miksujemy. Masę kładziemy na spód oraz na boki tortownicy i wkładamy do lodówki.
Ad. 2
Przygotowujemy masę serową – mieszamy wszystkie składniki i wlewamy na schłodzony spód (uwaga – rzadkie, ale się tym nie przejmujemy J). Sernik pieczemy w temperaturze około 170 stopni, pod przykryciem z folii aluminiowej, przez 1,5 – 2 godziny. Zostawiamy do ostudzenia, a następnie przed otwarciem tortownicy obkrawamy brzeg. Wszystkim sernikożercom życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz