poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Pizzeriny - doskonały snack na podróż i do pracy

Punktem wyjścia były Cebularze - przepis na ciasto znalazłam na blogu kwestia smaku - bułeczki wyglądały bardzo apetycznie :). Modyfikacja nastąpiła na prośbę męża, na wierzch włożyłam więc ser feta oraz pieczarki, a pod spód sos pomidorowy z ziołami i czosnkiem.

Polecam wszystkim na wszelkiego typu podróże i na lunch do pracy. Wspaniale smakują również z chorizo lub z salami ...






Oto przepis:
50 g drożdży
łyżka cukru
0,5 kg mąki
szklanka mleka
jajko
2 łyżeczki soli
60 g masła

Robimy zaczyn: drożdże mieszamy z cukrem, dwoma łyżkami mąki i odrobina ciepłego mleka i czekamy, aż wyrośnie. Masło rozpuszczamy w mleku, a następnie wraz z rozczynem i jajkiem dodajemy do posolonej mąki. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinkę. Po wyrośnięciu formujemy z ciasta okrągłe placuszki (wychodzi około 15 sztuk). Placuszki kładziemy na papierze do pieczenia i na ich wierzch dajemy najpierw kilka łyżek sosu pomidorowego i pozostałe składniki (szynka/salami/chorizo, pieczarki, ser żółty/feta). Pieczemy około 25 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...