niedziela, 18 września 2011

Parówki zapiekane w cieście drożdżowym

Wbrew pozorom jest to danie szybkie - super na przekąskę lub obiad (zależy ile mamy parówek) oraz oczywiście na imprezkę. Znikają szybciutko, bo zapach bardzo kusi :).

Oto przepis na około 2 opakowania parówek:
250 g mąki
pół szklanki ciepłego mleka
2,5 dag drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki cukru
szczypta soli
jajko

W lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy dokładnie cukier, droższe i dodajemy nieco mąki, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Do rozczynu dodajemy następnie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, a następnie wałkujemy - powinno być dosyć cienkie gdyż napęcznieje podczas pieczenia ;).  Oczywiście podczas wyrabiania i wałkowania możemy potrzebowac jeszcze nieco mąki.


Następnie kroimy ciasto na paski - około 4-5 centymetrowej szerokości, na brzegu każdego z nich kładziemy parówkę (możemy tez dodać ketchup, cebulkę etc) i zwijamy delikatnie w rulonik (jak na zdjęciu). Aby snack wyglądał bardziej apetycznie, możemy spiralki posmarować dodatkowo jajkiem
i posypać ziołami, np. oregano.
Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut
i pieczemy w temperaturze 180 stopni.


Gdy skończą się parówki
Miałam tylko pięć parówek, więc w resztę ciasta zawijałam różne inne smakołyki - salami, szyneczkę, pieczarki oraz po prostu ketchup :).














1 komentarz:

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...