wtorek, 15 maja 2012

Bezowy torcik orzechowo-czekoladowy (choc-hazelnut meringue cake)

Niech jego niepozorny wygląd was nie zniechęci - ciasto jest przepyszne! Polecam szczególnie dla fanów połączenia nutelli (prażonych orzechów) i czekolady :). Przepis znalazłam na stronach BBC. Doskonałe na wszelkiego rodzaju mniej i bardziej uroczyste okazje, również po prostu dla siebie na poprawę nastroju :). Niestety na zdjęcie załapały się tylko resztki ciasta ... znikało naprawdę bardzo szybko i pomimo, iż jest słodkie i sycące - wszyscy byli chętni na dokładki :).

Oto przepis:
Blaty bezowe
150 g orzechów laskowych
5 białek
250 gram drobnego cukru (trzcinowego lub białego) / drobny to nie cukier puder!
1 łyżka octu winnego
Masa
100 g gorzkiej czekolady
140 ml śmietanki 30%
250 ml mascarpone

+ będziemy potrzebować dwóch tortownic po 22 cm/ ew. można na papierze do pieczenia narysować dwa kółka w tym rozmiarze

Orzechy laskowe (waga dotyczy orzechów już obranych ze skorupek) wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy - lekko przypalamy, od czasu do czasu mieszając. Następnie studzimy i obieramy ze skórek (skórki same odejdą, można zwilżyć ręce - wówczas idzie to bardzo sprawnie) - jeżeli zostawimy skórki - orzechy mogą być gorzkie! Następnie orzechy mielimy (jako fanka niekonwencjonalnych rozwiązań - zastosowałam w tym celu młynek do kawy) lub dokładnie siekamy. Białka ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na końcu dodajemy ocet i ostatecznie miksujemy jeszcze chwilkę po czym dodajemy orzechy - masę miksujemy/mieszamy delikatnie i wlewamy do dwóch, wyłożonych papierem do pieczenia/ wysmarowanych masłem  tortownic (wystarczy sam spód). Bezy pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie studzimy w piekarniku - poza nim opadną (ale i tak będą pyszne)!

Czekoladę roztapiamy w garnuszku/kąpieli wodnej i lekko studzimy. Mascarpone i śmietanę miksujemy chwilkę do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy czekoladę i mieszamy raz jeszcze. Wyjmujemy blaty z tortownic. Jeden z nich (ten mniej urodziwy) smarujemy masą mascarpone, a następnie przygrywamy ją drugą bezą. Ozdabiamy świeżą miętą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...