wtorek, 15 maja 2012

Makaron w sosie serowym ze szparagami i młodą cebulką


Wiosenny makaron z niezawodnym serowym sosem oraz smażonymi szparagami z dodatkiem kiełbaski oraz młodej cebulki. Obiadowa pychota! Oto przepis (wyszły mniej więcej 3 porcje):

Sos serowy
100 ml śmietanki 30%
serek camembert
serek topiony ementaler (taki najzwyklejszy, prostokątny w "sreberku" - do kupienia w każdym sklepie)
Dodatki
15 dkg dobrej jakości kiełbaski/ kabanosów
4 młode cebulki
15 zielonych szparagów
+sól i pieprz
+ parmezan
+ makaron (250-300 g)

Do małego garnuszka wlewamy śmietankę oraz rozdrobnione serki - mieszamy by pozbyć się grudek, zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez około 5 min.

Na patelni podsmażamy kiełbaskę oraz cebulkę. Przesuwamy na połowę patelni. Szparagom odkrawamy twarde końcówki i kroimy je na 3-5 cm kawałki, a następnie smażymy je na mocno rozgrzanej patelni (powinien na niej jeszcze być tłuszczyk z kiełbaski, jeżeli nie ma - dodajemy troszkę masła). Szparagi smażymy tak długo, by były gorące i podpieczone, ale nadal lekko "chrupiące" w środku, solimy je i pieprzymy (najlepiej grubym pieprzem).
Ugotowany makaron mieszamy z gorącym sosem serowym, a następnie nakładamy na talerze. Na makaron kładziemy kiełbaskę z cebulką, na to porcje szparagów i całość posypujemy parmezanem. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale:) świetny pomysł na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja, nic dodać, nic ująć:)

    OdpowiedzUsuń

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...