sobota, 11 sierpnia 2012

Tarta z kapustą

Letnia tarta z kapusta kiszoną :). Ale spokojnie - kapustka zrobiona jest tak, by nie przypominała w smaku zimowych wieczorów. Na lekko słodko, jest mało kwaśna, z dodatkiem świeżych marchewek i natki pietruszki. Ciasto do tarty maślane i chrupiutkie. Mniam mniam! Polecam! Inspirowałam się tym przepisem, ale tradycyjnie wprowadziłam swoje modyfikacje. Oto przepis:

Kapusta:
500 g kapusty kiszonej
4 średniej wielkości marchewki - starte na grubej tarce
1 cebula
4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki - drobno pokrojonej
2 łyżki miodu
100 g żurawiny suszonej (można też zrobić np. z żurawiną "w dżemie" - 3 łyżki lub ze śliwkami suszonymi - 100 g ale rozdrobnione)
0,5 łyżeczki kminku
0,5 szklanki bulionu
sól, pieprz
oliwka/ masło

W garnku rozgrzewamy oliwkę/masło, podsmażamy pokrojona cebulkę i dusimy 5 minut. Dodajemy poszatkowany czosnek i marchewkę. W razie potrzeby podlewamy oliwką. Dusimy pod przykryciem ok 10 minut. W międzyczasie kapustkę wrzucamy na sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Im dłużej będziemy płukać - tym mniej będzie kwaśna. Następnie odsączamy i kroimy na drobno.
Kapustę dorzucamy do garnka, dodajemy bulion, kminek, sól i pieprz i dusimy 20 minut. Dodajemy pietruszkę, miód, żurawinę. Dusimy kolejne 5 minut, ew. doprawiamy do smaku i odstawiamy z ognia. Tak kapustka jest tez pyszna jako dodatek do dań - nie trzeba wcale zapiekać jej w tarcie ;).

Tarta:
250 g mąki
150 g masła (zimnego, drobno pokrojonego)
1 łyżeczka soli
1 jajko
+ ew. jajko do posmarowania tarty od góry

Składniki mieszamy ze sobą i szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy na godzinkę do lodówki. 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy nim posmarowaną masłem i posypana bułka tartą tortownicę (28 cm średnicy) - łącznie z brzegami. Ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem i wkładamy jeszcze na 10 minut do lodówki. Następnie na cieście w tortownicy kładziemy folie aluminiową i obciążamy ją np. fasolką/ kamyczkami i wkładamy do piekarnika na 15 minut - 190 stopni. Następnie zdejmujemy obciążenie i folie i dopiekamy ciasto jeszcze 10-15 minut (tak by było rumiane). Wyjmujemy je z piekarnika, a temperaturę zmniejszamy do 180 stopni. Na podpieczone ciasto rozkładamy kapustkę. Na wierzchu układamy paseczki wycięte z pozostałej 1/3 ciasta i ew. smarujemy je jajkiem by ładniej wyglądały po upieczeniu. Pieczemy kolejne 25 minut. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Od bardzo długiego czasu przymierzam się do tart w wersji "nie słodkiej", a że uwielbiam w prost kapuśniaczki zarówno te w wersji z kapusta jak i te z grzybami to chyba skusze się na wypróbowanie tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...