środa, 22 sierpnia 2012

Brownie - amerykańskie ciasto czekoladowe


Przepisów na Brownie jest już w internecie bardzo dużo - postanowiłam wypróbować ten, cieszący się za oceanem bardzo dobrymi opiniami. Teraz już wiem dlaczego. Brownie jest pyszne ;). Polecam!

Oto przepis:

185 g masła
185 g gorzkiej czekolady
85 g mąki
40 g kakao 
3 duże jaja
275 g cukru trzcinowego (ja dałam 150 g trzcinowego + 70 g zwykłego – czyli w sumie 220 g cukru)
50 g białej czekolady
50 g mlecznej czekolady


Masło i gorzką czekoladę rozdrabniamy i rozpuszczamy w rondelku (w kąpieli wodnej, ew. na minimalnym "gazie"). Studzimy.
Mąkę i kakao mieszamy. Ucieramy cukier z jajami - mikserem, dosyć długo by cukier się rozmiksował. Masę jajeczna mieszamy z rozpuszczoną czekoladą i masłem, a następnie dokładnie mieszamy z mąka i kakao. Na końcu dodajemy drobno pokrojoną białą i mleczną czekoladę. Jeszcze raz mieszamy (oczywiście wszystkie łyżki, łopatki etc - oblizujemy :) - aby nic się nie zmarnowało). Wszystko wlewamy do blaszki 20x20/ tortownicy o średnicy 20 cm i pieczemy 25 minut w temperaturze 160 stopni (ew., jeżeli środek ciasta się jeszcze "trzęsie", można dopiec 5 minut).
Pamiętajcie, że brownie nie musi być na 100% dopieczony - konsystencją przypomina pospolitego zakalca. Ciasto jest pycha też na ciepło (wtedy się z niego wylewa środeczek), na zimno polecam po schłodzeniu w lodówce - wówczas konsystencja pozwala już na swobodne krojenie :). Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wypróbowany przepis. GENIALNY. Rozkosz dla ust. Dodałam jeszcze orzechów włoskich:) POLECAM. Niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie, koniecznie muszę wypróbować przepis i oczywiście zaprosić Was na degustację (Staś się ucieszy).

    OdpowiedzUsuń

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...