Oto przepis:
Ciasto:
180 g mąki
1jajko
100 g miękkiego masła
szczypta soli
zimna woda
+ jajko do posmarowania ciasta
1jajko
100 g miękkiego masła
szczypta soli
zimna woda
+ jajko do posmarowania ciasta
Nadzienie:
300 g dyni
łyżka oliwy
250 g mascarpone
200 g gorgonzoli
4 jajka
sól, pieprz
kilka listków szałwii (do ozdoby)
Do piekarnika wstawiamy nieobraną, ale pokrojona na duże kawałki dynię polewamy oliwą z oliwek i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, a następnie po ostudzeniu odcinamy skórkę i oczyszczamy z miąższu. Dynię miksujemy z polową serka mascarpone i 2 jajkami i wykładamy na ciasto i pieprzymy (ewentualnie też solimy).
Na masie dyniowej kładziemy promieniście gorgonzolę i wylewamy na to masę z pozostałej części mascarpone wymieszanej z dwoma jajkami. Układamy na wierzchu pokrojone listki szałwii (nie za dużo - są bardzo aromatyczne). Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Jak z gorgonzolą to juz mi smakuje :D
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Idealna na jesień.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco