niedziela, 13 listopada 2011

Muffinki truflowe


Bardzo lubimy czekoladki truflowe, więc gdy koleżanka wspomniała coś o truflowych muffinkach, musiało dojść do konfrontacji (my vs. muffinki). Wyszły pyszne, wilgotne w środku i wypieczone na krucho na zewnątrz. Niestety wtedy jeszcze nie miałam foremki do muffinek, więc w samych papilotkach babeczki rosły po swojemu, a każda miała inny kształt. Na szczęście nie wpłynęło to na smak. Radzę wlewać cista tylko do połowy foremki... Bazowałam na tym przepisie.






Oto przepis:
250g mąki
1/2 łyżeczki sodki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
175 g cukru pudru
250 ml mleka
90 ml oleju
2 czekolady z nadzieniem truflowym (u nas Wawel)
kilka kropel aromatu rumowego
1 jajko

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. 1,5 czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, a pozostałą połowę rozdrabniamy. Roztopiona czekoladę dodajemy do mokrych składników, a następnie miksujemy je razem z suchymi na gładką masę. Ciasto wlewamy do papilotek i wtykamy w każdą troszkę pokruszonej wcześniej czekolady. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko, co truflowe:) Świetne muffinki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki słodki dodatek w muffinkach to same pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Troszkę mi się brzegi przypaliły, jak również czekoladowe kawałki na wierzchu muffinek, ale do reszty nie mam zastrzeżeń - niebo w gębie! Może następnym razem potrzymam je w piekarniku 18 min...

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję serdecznie za ten wspaniały przepis! Babeczki wyszły bardzo lekkie i wyraziste w smaku, polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile sztuk wyszło z tej ilości składników?? A i jaka mąka? Nie jestem wprawiona w pieczeniu jeszcze, więc wolę zapytać ;)

    OdpowiedzUsuń

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...