Oto przepis (na 4 osoby):
0,5 kg krewetek królewskich
2 cebule
5 ząbków czosnku
250 g mascarpone + ewentualnie opakowanie śmietanki 30% (by było więcej sosu)
sok z cytryny (0,5-1 cytryny)
200 ml białego wytrawnego wina
łyżka słodkiej papryki w proszku
szczypiorek do posypania
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Kroimy cebulę i czosnek, podsmażamy na sporej ilości masła (2 łyżki) i odrobinie oliwy, dodajemy umyte i dobrze odsączone krewetki i smażymy kilka minut na średnim ogniu. Podlewamy szklanką wina i odparowujemy. Dodajemy mascarpone i śmietankę, mieszamy by nie było grudek. Dodajemy sok z cytryny, paprykę oraz doprawiamy sola i pieprzem. Smażymy jeszcze około 5 minut i podajemy z makaronem, posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!
Fantastyczny przepis. Całkowicie podchodzi pod mój gust. Dodaję do moich ulubionych przepisów. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w dalszym prowadzeniu bloga ;)
OdpowiedzUsuńprzepyszne i bardzo proste do zrobienia:)i ten cytrynowy posmak -bardzo świeże danie dla każdego:!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńNie łączyłam jeszcze mascarpone z krewetkami, to musi być ciekawe w smaku
OdpowiedzUsuńMega pyszne....super przepis.wlasnie zrobiłam....pyyyyycha!!!!
OdpowiedzUsuńJa dodaje do tego pomidory z puszki bądź pokrojone w kostkę zwykłe bez pestek i papryczkę chilli. Dzięki temu mamy więcej sosu, a smak też jest wyśmienity :)
OdpowiedzUsuń