Niezawodny przepis na naleśniki, od lat w rodzinie :). Naleśniki robimy różnie - na słono w postaci krokietów lub na słodko z orzechami włoskimi. Z przepisu wychodzi 10-13 naleśników (w zależności od kunsztu kucharza).
Oto przepis:
szczypta soli
2 jajka (wymieszane widelcem, można tez ubić białka na pianę i dodać na końcu)
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżka oliwy
20 dkg mąki
Wszystkie składniki mieszamy - na końcu dodajemy mąkę (jeżeli ubijamy białka - tez stopniowo pod koniec). Uwaga - ciasto ma być rzadkie! Smażymy na dobrze rozgrzanej, delikatnie naoliwionej patelni - ciasto nakładamy łyżką wazową ostrożnie i rozlewamy ciasto po patelni okrężnymi ruchami nadgarstka. Naleśniki powinny być cieniutkie i delikatne...
Farsz na słono: doskonale nadaje się mięso stanowiące wcześniej bazę do ugotowania rosołu, np. wołowo-drobiowe. Mięsko oddzielamy od kości, dodajemy przyrumienioną na patelni cebulkę i mielimy. Przyprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy bułkę tartą i jajko, ewentualnie odrobinę rosołu, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięsko zawijamy w naleśnik, formujemy krokieciki, które następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na średnim ogniu. Podajemy z barszczem czerwonym....
Farsz na słodko: 0,5 sera białego mielimy 1-2 razy, dodajemy do tego 2 żółtka, opakowanie cukru waniliowego oraz zwykły cukier do smaku. Miksujemy (dokladnie mieszamy), a następnie dodajemy bakalie - orzechy włoskie (ok 3 garści, odparzone i obrane ze skórki, pokrojone) oraz rodzynki (ok 1-2 garści, namoczone w gorącej wodzie). Ser zawijamy w naleśnik (tak by powstały trójkąty - a wiec kładziemy na ćwiartce nalesnika, a natepnie składamy go na pół i jeszcze raz na pół) i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Podajemy z polewą truskawkową...
Smacznego :)
Jak długo robi się takie naleśniki?
OdpowiedzUsuń