czwartek, 29 grudnia 2011

Pyszny makowiec ekspresowy



Makowiec ekspresowy – na jego przygotowanie potrzebujemy 5 minut miksowania i czas na pieczenie. A w smaku – doskonały, przede wszystkim dzięki bogactwu bakalii jakie zawiera. Moja mama przygotowuje podobny z tym, że białka jajek ubija na pianę. U nas, zaczerpnięta stąd, wersja dla leniuchów. Polecam!

Oto przepis:
850 g masy makowej 
6 jajek (w temperaturze pokojowej)
po garści: rodzynek, żurawin suszonych, orzechów włoskich + ewentualnie innych bakalii
około 50 g wiórków kokosowych
1/3 szklanki śmietanki 30% lub 36%
150 g czekolady (pokruszonej)

+ cukier puder i bakalie do dekoracji

Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą (spód możemy wyłożyć papierem do pieczenia). W misce mieszamy mikserem masę makową, migdały - stopniowo dodajemy po jednym jajku. Dodajemy bakalie, śmietanę i czekoladę i dalej mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy kilka godzin nie przykrywając ściereczką. Smacznego!

2 komentarze:

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...