Polecam!
Oto przepis (na 4 osoby):
300 g obranych i opłukanych ziemniaków
100 g cebuli
100 g oczyszczonego pora i selera (dałam 100 g pora i 100 g selera)
2 łyżki masła
200 g wędzonego boczku
sól
gałka muszkatołowa
200 g śmietany
pęczek posiekanego szczypiorku
ew. sok z cytryny (nie ma tego w oryginale)
Kroimy ziemniaki, cebulę, por i seler i smażymy je około 5 minut na maśle. Warzywa zalewamy wywarem i gotujemy na małym ogniu przez 45 minut. Boczek kroimy w drobna kostkę lub paseczki i smażymy na chrupko, odcedzamy z tłuszczu. Zupę dokładnie miksujemy, doprawiamy solą, gałką muszkatołową, dodajemy śmietanę (ewentualnie sok z cytryny). Już w talerzach posypujemy szczypiorkiem i boczkiem. Smacznego!
Bardzo podobają mi się potrawy, które gotujecie, wrzucam Was do siebie, do śledzonych. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń