
250 g masła (prawdziwego masła!)
335 g mąki
100 g cukru pudru
100 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
skórka z 3 cytryn (starta z wierzchu bez białej części)
3 cm laski wanilii (rozdrobnionej)/ kilka kropel aromatu waniliowego
skórka z 3 cytryn (starta z wierzchu bez białej części)
3 cm laski wanilii (rozdrobnionej)/ kilka kropel aromatu waniliowego
Masło szatkujemy i czekamy chwilkę by zmiękło, wygniatamy z pozostałymi składnikami na jednolite ciasto i formujemy kulkę. Kulkę kroimy na 4 części i wkładamy je do lodówki na ok 40 minut.
Wyjmujemy, wałkujemy na grubość mniej więcej 4 cm i wycinamy ciasteczka. Pieczemy 5-8 (muszą się zarumienić) minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego!
Wyjmujemy, wałkujemy na grubość mniej więcej 4 cm i wycinamy ciasteczka. Pieczemy 5-8 (muszą się zarumienić) minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego!
śliczne i pewnie smaczne:)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasteczka:) co prawda nie wyszły takie jak oryginał :) ale i tak zniknęły w 5 minut:)
OdpowiedzUsuń