czwartek, 23 sierpnia 2012
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i imbirem
Jeszcze jedna odsłona uwielbianej przez nas zupy dyniowej :). Jeżeli nie macie dyni - można też z powodzeniem wykorzystać marchewki! Zupa aromatyczna i pozytywnie żółciutka.
Oto przepis:
2 cebule
2 kg dyni (u nas było to pół dyni wielkości piłki do koszykówki, ważone ze skórką)
80 g świeżego imbiru (czyli kawałek o długości około 10 cm)
400 ml mleczka kokosowego (duża puszka)
pół łyżeczki chili w proszku
0,5 litra bulionu (ew. po prostu wody)
sól do smaku
poszatkowane świeże zioła: szczypiorek, bazylia, mięta
+ ew. kilka kromek chleba, kilka ząbków czosnku i masło - do przygotowania grzanek na patelni
Dynie obieramy ze skórki (chyba, że to hokkaido - wówczas nie musimy obierać), czyścimy jej środek z pestek. Dynię i cebulę kroimy na kawałki (nie muszą być ani równe, ani malutkie - będziemy je potem miksować). Imbir kroimy na cienkie plasterki. W dużym garnku, na sporej ilości oliwy podsmażamy cebulę, chili i imbir. Po około 10 minutach dodajemy dynię - smażymy kolejne 5 minut, a następnie dolewamy mleczko kokosowe (przed otwarciem puszki - dokładnie wymieszajcie jej zawartość!) i bulion. Całość gotujemy 30-40 minut (aż dynia będzie miękka). Po tym czasie miksujemy zupkę na gładko i przyprawiamy solą do smaku (dodałam około 2-3 łyżki, ale zupę gotowałam na samej wodzie). Podajemy z ziołami i grzankami smażonymi na maśle z czosnkiem :). Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Liczba odwiedzin:
164,163
Pyszna zupka! dziękuję za wzięcie udziału w akcji (w dodatku to pierszy wpis, super :))
OdpowiedzUsuńpolecam ten przepis ! zupka pyszna !
OdpowiedzUsuń