poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Leczo (węg. lecsó)


Nasz tradycyjny i bardzo prosty przepis na duży gar pysznego lecza :). Zachęcam wszystkich do skorzystania z niskich cen warzyw i ugotowania tej pychotki jeszcze w sierpniu. Leczo oczywiście najlepiej smakuje z pieczywem, np. domowymi bagietkami (tutaj przepis).

Oto przepis:
2 laski kiełbasy pokrojonej w kosteczkę
2 cebule pokrojone w kosteczkę
5 ząbków czosnku pokrojone w kosteczkę
4 pomidory sparzone i bez skórki oraz oczywiście.... pokrojone w kosteczkę
4 pomidory pokrojone w kosteczkę
4 papryki pokrojone w kosteczkę
4 cukinie pokrojone w kosteczkę
2 łyżki soli (lub do smaku)
1,5 łyżki czarnego mielonego pieprzu
4 łyżki papryki słodkiej w proszku
3 łyżki cukru




Najbardziej pracochłonne jest oczywiście krojenie wszystkiego w kosteczkę. Potem danie samo się już robi ;). Na patelni/w garnku podsmażamy kiełbaskę, po ok 10 minutach oddajemy do niej cebulkę, a po kolejnych 5 minutach - czosnek. Wszystko przekładamy do dużego garnka i dorzucamy pozostałe warzywa i przyprawy. Dusimy na małym ogniu około 2 godzin (wskazówka do głodomorów - można podjadać już po 40 minutach). Jeżeli wolicie leczo jako zupę, a nie gęste danie - można dodać bulionu (2-3 szklanki). Podajemy z pieczywem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ładnie przygotowane i ładnie podane :) Można się zakochać w tym leczo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka cukinia? Jaki czosnek? Jakie w kostkę krojenie? Jakie tradycyjne lecso? Pojechać na Węgry i posmakować a nie oszukiwać!

    OdpowiedzUsuń

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...