środa, 16 maja 2012

Merlot, Chile - czerwone wytrawne



Na naszym blogu gości wiele potraw. Od parówek w cieście po krewetki rodem z Chorwacji. Często zastanawiamy się jakim winem podkreślić ich wyjątkowy smak i poprawić sobie humor J . Dziś rozpocznę cykl drobnych sugestii winnych. Będę opisywał wina powszechnie dostępne w sklepach i dla naszego portfela i jednocześnie takie które potrafią połaskotać nasze podniebienia.
Rozpocznę od wina z Ameryki Południowej. CA’LAMA MERLOT jest to wino pochodzące z Chile, a dokładnie z serca tego winiarskiego kraju czyli Valle Central - Doliny Centralnej. To właśnie tutaj powstają Merloty słynne nie tylko w Chile, ale również na całym świecie. Proponowany przeze mnie trunek jest łagodnym winem charakteryzującym się mocnym ciemnym kolorem, o posmaku suszonej śliwki w którym można wyczuć nutkę tradycyjnej wędzonej beczki. To czerwone wytrawne wino proponuję serwować w temperaturze pokojowej, około 30 minut po odkorkowaniu. Doskonale pasuje  do pieczonych mięs oraz dziczyzny. My popijaliśmy je podczas konsumowania Polędwiczek wieprzowych w sosie paprykowo-cytrynowym. Polecam!

Nazwa: CA’LAMA MERLOT
Charakterystyka: czerwone, wytrawne
Pochodzenie: Chile
Cena: ok 15 zł
Kupiliśmy w: Tesco

Sekwencja na dziś:
Wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze spośród potraw (Autor: Plutarch)


2 komentarze:

  1. Kompletnie nie znam się na winach. Jak jakieś piję, umiem tylko powiedzieć, czy mi smakuje, czy też niekoniecznie. Z przyjemnością poczytam, po co warto sięgnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł :) Bardzo lubię takie wina, które nie kosztują majątku, a smakują i tak niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Liczba odwiedzin:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...